ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΚΑΟ ΜΑΣ

Απο που προέρχεται το Cocio?

97 % του κακάο που αγοράζουμε για το Cocio έχει την πιστοποίηση UTZ. Το κακάο προέρχεται απο την ακτή Ελεφαντοστούν στην Δυτική Αφρική. (Η Ακτή Ελεφαντοστούν παράγει το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής κακάο, οπότε γνωρίζουν καλά τι παράγουν). Το υπόλοιπο 3% του κακάο που χρησιμοποιούμε είναι οργανικό κακάο και κάποιοι άλλοι τύποι κακάο που προς το παρόν έχουν την πιστοποίηση UTZ.

Ποιος παράγει το κακάο?

Όχι, δεν το κάνουμε μόνοι μας. Αγοράζουμε την σκόνη κακάο με πιστοποίηση UTZ απο τους προμηθευτές Cargill οι οποίοι επεξεργάζονται και μετατρέπουν τους κόκκους κακάο σε σκόνη κακάο και βούτυρο κακάο (το οποίο αργότερα το χρησιμοποιούμε για το Cocio). Πολλές μικρές φάρμες  καλλιεργούν κακαόδενδρα και όλοι μαζι πουλάνε τους κόκκους κακάο. 

Πώς κατορθώνει το Cocio να εξασφαλίζει την αειφόρο ανάπτυξη για το κακάο?

Πρέπει να έχεις ένα σωστό σκεπτικό. Όταν κάνουμε συμφωνία με τον προμηθευτή  μας να αγοράσουμε το κακάο με πιστοποίηση UTZ, διασφαλίζουμε οτι όλες οι ποσότητες των κόκκων του κακάο για τα προιόντα μας θα παραχθούν στην Ακτή Ελεφαντοστούν σύμφωνα με προδιαγραφές/πρότυπα UTZ. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε οτι για κάθε κιλό κακάο με πιστοποίηση UTZ που χρησιμοποιούμε , υπάρχει η αντίστοιχη ποσότητα κακάο με πιστοποίηση UTZ, δεσμευμένη για το Cocio στην Ακτή Ελεφαντοστούν.

Γιατί επιλέγουμε κακάο απο καλλιέργειες αειφόρου ανάπτυξης?

Γιατί όχι? Επιλέγουμε να υποστηρίζουμε την αειφόρο και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των καλλιεργητών κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστούν.  Οι καλλιεργητές που συμμετέχουν στο προγραμμα UTZ βελτιώνουν το εισόδημα τους και το βιοτικό επίπεδο των οικογενειών τους μέσα απο προγράμματα ενημέρωσης και εκπάιδευσης.  Πιστεύουμε οτι αυτό ειναι σημαντικό.

Πως η πιστοποίηση UTZ για το κακάο βοηθάει να καταπολεμηθεί η παιδική εργασία?

Τα παιδιά δεν θα έπρεπε να δουλεύουν.  Η πραγματική αλήθεια ειναι οτι σε πολυ φτωχές χώρες στην Αφρική θεωρείται φυσιολογικό για τα παιδιά να βοηθούν στην συλλογή κόκκων κακάο αλλά και να κάνουν και άλλες δουλειές στις μικρές οικογενειακές φάρμες.  Οι κανόνες για την πιστοποίηση UTZ για το κακάο και το σύστημα ελέγχου αποτελούν την εγγύηση μας για την καταπολέμηση της επικύνδυνης και παράνομης παιδικής εργασίας. 

Είναι μία μεγάλη και δύσκολη διαδικασία να αλλάξεις αυτη την αντίληψη για την παιδική εργασια , και το πρώτο βήμα είναι να διασφαλίσεις οτι  τα παιδιά θα πηγαίνουν σχολείο. Επίσης, δεν πρέπει να εργάζονται  σε επικίνδυνες συνθήκες και να διασφαλίσεις οτι δεν θα υποχρεώνονται σε  καταναγκαστική εργασία.

Ειναι αυτονόητο οτι τόσο το Cocio οσο και το πρόγραμμα πιστοποίησης UTZ  επικεντρώνονται στην εφαρμογή των αυστηρων κανόνων εργασίας για τα παιδιά στις μικρές οικογενειακές φάρμες αλλά και στην καταπολέμηση της παιδικής εργασίας.  

Γιατί δεν αγοράζατε πιστοπιημένο κακάο στο παρελθόν?

Θα θέλαμε πολύ, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο. Είχαμε ερευνήσει τις δυνατότητες να αλλάξουμε και να χρησιμοποιούμε πιστοποιημένο κακάο απο το 2008, αλλά ήταν αδύνατον μέχρι το 2010 να αγοράσεις κακάο με πιστοποίηση UTZ απο την Ακτή Ελεφαντοστούν. Δεν θέλαμε να λανσάρουμε μια πολύ συγκεκριμένη ποικιλία κακάο απο μια χώρα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά θέλαμε να αλλάξουμε όλη την σειρά των προιόντων μας και να συμβάλουμε σημαντικά στην βελτίωση των συνθηκών σε  μια απο τις χώρες που τα προβλήματα είναι περισσότερα. 

Γιατί επιλέξατε πιστοποίηση UTZ?

 

Αυτή ήταν μια απο τις μεγάλες μας αποφάσεις. Αξιολογήσαμε προσεκτικά τις διαφορετικές επιλογές και συστήματα πιστοποίησης. Επιλέξαμε πιστοποίηση UTZ για δύο σημαντικούς λόγους: η πιστοποίηση UTZ βελτιώνει τις συνθήκες ζωής των καλλιεργητών του κακάο μέσω της εκπαίδευσης και μακροπρόθεσμα, της αειφόρου ανάπτυξης. Επιπλέον,  οι προμηθευτές μας εχουν την δυνατότητα να μας παρέχουν κακάο με πιστοποίηση UTZ  ιδίου τύπου με αυτό  που ήδη χρησιμοποιούμε στα προιόντα μας. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να διατηρήσουμε την μοναδική και υπέροχη γεύση του Cocio, ενώ εξασφαλίζουμε καλύτερες συνθήκες για κακάο στην Δυτική Αφρική.  

Εξάλλου μια σειρά μεγάλων διεθνών εταιριώνς όπως η ΙΚΕΑ,  η Mars και η Sara Lee έχουν επιλέξει την πιστοποίηση UTZ ως το πρώτο πρόγραμμα για καφέ, κακάο ή και τα δύο.

 
Τι σημαίνει πιστοποίηση UTZ?

Το όνομα UTZ (" Ytz ") προέρχεται απο την γλώσσα των Μάγια και σημαίνει " καλό" -  γι αυτό το λογότυπο αναφέρει " Καλύτεροι αγρότες, Καλύτερο μέλλον".