ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ UTZ

Κακάο με αειφόρες μεθόδους παραγωγής

 

Αν ψάχνετε για τα χιουμοριστικά βίντεο ή τις ιστορίες με το Cocio θα πρέπει να δείτε σε άλλη ενότητα. Σε αυτην την ενότητα έχουμε πιο σοβαρά θέματα οπου σας εξηγούμε τις προσπάθειες μας να προσφέρουμε αειφόρο ανάπτυξη. Γιατι όπως μας αρέσει το χιούμορ και τα παιχνίδια άλλο τόσο μας ενδιαφέρει και η βιωσιμότητα. 

 

 

Σχεδόν ολη η ποσότητα απο το γευστικό μας κακάο προέρχεται απο την Ακτή Ελεφαντοστούν στην Αφρική οπου η παραγωγή κακάο είναι απαραίτητη για το εισόδημα πολλών οικογενειών. Εχοντας την πιστοποίηση UTZ, το Cocio θέλει να υποστηρίξει μια υπεύθυνη παραγωγή κακάο απο την αρχή ως το τέλος. Απο τους μικρούς καλλιεργητές μέχρι το μπουκάλι που κρατάτε στα χέρια σας.

 Η πιστοποίηση UTZ για το κακάο περιλαμβάνει στοχευμένη εκπαίδευση σε καλλιεργητές και συμβάλλει σε υψηλότερο εισόδημα και βελτιωμένες συνθήκες διαβίωσης.

 

 Πιστοποιημένο κακάο

 

Το κακάο είναι ζωτικό συστατικό μας και ως εκ τουτου δεν αγοράζουμε τυχαίο κακάο απο τυχαίους προμηθευτές.  Αγοράζουμε μόνο το καλύτερο. Σήμερα το 97% του κακάο που αγοράζει το Cocio εχει πιστοποίηση UTZ.  Μπορείτε να δείτε το λογότυπο πάνω στο μπουκάλι. Οι καλλιεργητές που εχουν πιστοποίηση UTZ είναι οργανωμένοι σε συνεταιρισμούς και πωλούν τους κόκκους κακάο στους προμηθευτές του Cocio.

 Αγοράζοντας κακάο με πιστοποίηση UTZ στοχεύουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των καλλιεργήτών κακάο παρέχοντας εκπαίδευση για αγροτικά θέματα και καλύτερες τιμές για την παραγωγή τους. Αυτό σημαίνει οτι τους παρέχεται μια βασική εκπαίδευση για την καλλιέργεια κακάο.  Εκπαιδεύονται πως να διασφαλίζουν μια αειφόρο διαδικασία παραγωγής εστιάζοντας στην βελτίωση της απόδοσης παραγωγής, αναβαθμίζοντας την ποιότητα, περιορίζοντας την παιδική εργασία, διασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και προστατεύοντας το περιβάλλον.  Παρακολουθούμε την διαδικασία απο κοντά. Τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο εξωτερικοί και ανεξάρτητοι επιθεωρητές διασφαλίζουν οτι η εκπαίδευση εχει ολοκληρωθεί, οι κανόνες ακολουθούνται αλλά και οτι η διαδικασία τροφοδοσίας είναι διαφανής μέχρι τον τελικό καταναλωτή.  Επιπλέον, στέλνουμε εναν συνεργάτη απο το Cocio κάθε χρόνο να επισκεφθεί την Ακτή Ελεφαντοστούν.   Οχι για να κάνει διακοπές αλλά για να διασφαλίσει την υπεύθυνη παραγωγή κακάο.

 

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

 

Δεν θέλουμε να ακουγόμαστε σαν τα τραγούδια "θα σώσω τον κόσμο" αλλά πραγματικά προσπαθούμε να κάνουμε κάτι καλό  εκτός απο το να προσφέρουμε υπέροχη γεύση σε εσάς.

Προσπαθούμε να προστατεύσουμε την παραγωγή κακάο στην Δυτική Αφρική απο έντομα και αρρώστιες. Αυτές μπορεί να καταστρέψουν τις σοδειές αλλά μπορούμε να τις αποφύγουμε με καλύτερη γνώση και εκπαίδευση. Η εκπαίδευση των καλλιεργητών στην αποφυγή αυτών των των απειλών για την παραγωγή τους είναι ένα κυρίαρχο μέρος του προγράμματος UTZ και αντιπροσωπεύει ένα εργαλείο, για ένα καλύτερο και αφαλέστερο περιβάλλον για τους καλλιεργητές και περισσότερο κακάο που παράγεται με υπεύθυνες πρακτικές για το Cocio. Ένας συνδιασμός όπου όλοι κερδίζουν.

Το Cocio άρχισε το 2008 να χρησιμοποιεί κακάο απο αειφόρες πρακτικές αλλά μετά το 2010 έγινε εφικτό στους προμηθευτές του Cocio να αγοράσουν κακάο με πιστοποίηση UTZ απο την Ακτή Ελεφαντοστούν.

Εάν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με την πιστοποίηση UTZ παρακαλώ επισκεφθείτε την σελίδα:  https://www.utzcertified.org

 

Βελτιωμένες συνθήκες διαβίωσης

Στην Ακτή Ελεφαντοστούν υπάρχουν σχεδόν 1εκατομμύριο μικρές οικογενειακές φάρμες με μικρές εκτάσεις γης σε δυσπρόσιτες περιοχές της ζούγκλας, φτωχές υποδομές, αναλφαβητισμό, προβλήματα υγείας και έλλειψη γνώσεων για την καλλιέργεια γης που διαμορφώνουν ένα περιβάλλον δύσκολο, γεμάτο προκλήσεις στην περιοχή. Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα πιστοποίησης UTZ, οι συνεταιρισμοί συμβάλλουν στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.

Η εναρμόνηση με τα αυστηρά πρότυπα του προγράμματος UTZ απο πιστοποιημένους καλλιεργητές κακάο, παρακολουθείται αυστηρά απο ανεξάρτητους οργανισμούς. Το πρόγραμμα για το κακάο επιτρέπει στους καλλιεργητές να διεκδικούν υψηλότερες τιμές όταν  πωλούν κοκκους κακάο, αποδιδοντας ικανοποιητικό εισόδημα που τους επιτρέπει να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και να επενδύουν στην ανάπτυξη της παραγωγής.